Omwonenden van de beoogde moskee in op het Bedrijventerrein Bijdorp in Barendrecht durven dinsdagavond niet bij de commissievergadering Ruimte op het gemeentehuis in te spreken, omdat ze bang zijn voor consequenties. De gemeente wil of kan de anonimiteit van deze tegenstanders van de komst van een moskee niet garanderen, omdat de vergadering ook live te volgen is via het kanaal van de gemeente Barendrecht. Daarom hebben de verontruste omwonenden de volgende tekst ingestuurd:
''Helaas maken wij geen gebruik van het spreekrecht met een aantal bewoners. Reden is dat wij niet anoniem ons verhaal kunnen doen en dit mogelijk in de toekomst nadelige gevolgen voor ons kunnen hebben. Hierbij ons stuk die wij met een aantal bezorgde bewoners wilden inbrengen tijdens het spreekrecht.
Op zondag 23 maart werden bewoners van de wijk Bijdorp via online kanalen verrast door het bericht dat er mogelijk een islamitisch centrum / moskee / buurthuis zal worden gevestigd in het kantoorpand aan het Bijdorpplein, gelegen op bedrijventerrein Bijdorp. Deze aankondiging heeft binnen de wijk geleid tot zorgen en onduidelijkheid. Graag delen wij onze overwegingen en vragen met u.
Allereerst willen wij benadrukken dat wij alle vormen van geloofsovertuiging, afkomst, sekse en culturele achtergrond respecteren. Onze zorgen richten zich dan ook niet op de aard van de voorgenomen voorziening, maar op de wijze waarop het initiatief is aangekondigd en op de mogelijke gevolgen voor de leefbaarheid, bereikbaarheid en parkeersituatie in de directe omgeving.
Volgens openbare informatie is het islamitisch centrum / moskee / buurthuis bedoeld voor inwoners van Barendrecht, Rhoon en Groot-IJsselmonde. Dit betreft een aanzienlijk verzorgingsgebied. Gezien de ruime aandacht die het initiatief heeft gekregen én de invoering van betaald parkeren in omliggende deelgemeentes van Rotterdam, bestaat het risico dat ook inwoners uit andere gemeenten, zoals heel Rotterdam Zuid, Ridderkerk, Hoogvliet, Spijkenisse, H.I. Ambacht, Zwijndrecht, de locatie zullen bezoeken, mede vanwege het feit dat parkeren in Barendrecht momenteel nog gratis is.
Het pand zelf beschikt over 27 parkeerplaatsen op eigen terrein. In de directe omgeving is aanvullende parkeerruimte beschikbaar aan de openbare weg, maar deze is beperkt. De wijk Bijdorp, op korte loopafstand van het bedrijventerrein, ervaart nu al een toenemende parkeerdruk. Dit komt mede doordat steeds meer huishoudens meerdere auto’s bezitten, onder andere doordat jongvolwassenen langer thuis blijven wonen vanwege de hoge woningprijzen.
Daarbij is de Randweg, die langs het bedrijventerrein loopt, de enige toegangsroute tot de wijk en tevens belangrijk voor hulpdiensten. Extra verkeersdruk op deze route, bijvoorbeeld tijdens gebedsmomenten of andere bijeenkomsten, kan leiden tot opstoppingen en daarmee gevolgen hebben voor de bereikbaarheid en veiligheid van de wijk.
Een recente ontwikkeling rondom een andere publiekstrekker, Wellnesselande, laat zien wat de impact van toenemende bezoekersstromen vanuit omliggende gemeenten kan zijn. Daar leidde een toename van het aantal bezoekers tot aanzienlijke parkeerdruk op het bedrijventerrein. Wellnesselande heeft in tegenstelling tot het kantoorpand wel veel parkeerplaatsen tot zijn beschikking wat op sommige dagen nog steeds niet voldoende is. Daarnaast wordt op de straat Bijdorp-west met regelmaat met hoge snelheden gereden door jongelui.
Onze zorgen richten zich daarnaast op de wijze van communicatie over dit initiatief. De aankondiging van 23 maart kwam voor veel bewoners onverwacht, terwijl uit verklaringen
van initiatiefnemers blijkt dat de plannen al langere tijd in voorbereiding waren. Deze gang van zaken heeft geleid tot vragen en gevoelens van onvoldoende betrokkenheid.
In recente videofragmenten werden door de initiatiefnemers uitspraken gedaan als: “Oké, je moet nog wel even met de gemeente in overleg”, “Er zijn wat zorgen bij bewoners, wat we daarvan meekrijgen” en “Iedereen is welkom”. Hoewel deze uitspraken waarschijnlijk goedbedoeld zijn, roepen zij het beeld op dat de betrokkenheid van de wijk pas achteraf wordt gezocht, terwijl een zorgvuldiger proces met tijdige en transparante communicatie juist had kunnen bijdragen aan meer begrip en draagvlak.
Als wijk hechten wij waarde aan betrokkenheid bij de ontwikkelingen in onze directe leefomgeving. Wij verzoeken het college daarom de volgende vragen te beantwoorden:
In hoeverre past het islamitisch centrum binnen het huidige bestemmingsplan van bedrijventerrein Bijdorp?
In hoeverre past het buurthuis binnen het huidige bestemmingsplan van bedrijventerrein Bijdorp?
Welke maatregelen worden getroffen om te waarborgen dat de doorstroming op de Henri Dunantlaan – met inbegrip van de bereikbaarheid voor ambulances en andere hulpdiensten – gewaarborgd blijft?
Was het college, en in het bijzonder wethouder Lennart van der Linden, reeds op de hoogte van dit initiatief voordat de informatie op zondag 23 maart via online kanalen werd gedeeld?
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 25 maart zijn er vragen gesteld door twee raadsleden, die door wethouder Lennart van der Linden politiek correct zijn beantwoord. Deze beantwoording heeft echter niet geleid tot geruststelling bij de buurtbewoners. Waarom is er vanuit het college nog geen initiatief genomen om in gesprek te gaan met bewoners? Is het college bereid dit alsnog te doen zodra er meer duidelijkheid is over de verdere planvorming?
Wat is de visie van het college op de geschiktheid van deze specifieke locatie voor de beoogde functie, in relatie tot aspecten als leefbaarheid, bereikbaarheid, veiligheid en ruimtelijke inpassing?
Hoe waarborgt het college dat het maximaal toegestane aantal bezoekers in het pand aan het Bijdorpplein, gezien de (beperkte) vluchtwegen en brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit 2012, niet wordt overschreden? En hoe gaat de gemeente hierop handhaven?
Wanneer wordt het vorig jaar aangelegde losloopgebied aan Bijdorp-Oost voorzien van een omheining, conform het vastgestelde hondenbeleid? Hiermee kan bovendien worden voorkomen dat het grasveld – dat zich boven gasleidingen bevindt – als parkeerplaats wordt gebruikt, wat niet is toegestaan.
Wij vertrouwen erop dat het college onze zorgen serieus neemt en wij verwachten een reactie vanuit het college van de gemeente Barendrecht'', aldus de verontruste omwonenden van het bedrijventerrein Bijdorp.